[subcontent;block=div] [subcontent.content]

JURA | JEAN-FRANCOIS ESSLER | WIJN EEN WILDE HARTSTOCHT

Datum: 24-10-2022


KLIK

Soms is het er ineens, met iemand die je nog niet kende, die geheimzinnige (blik) klik. Intuïtief, in een flits, weet je dat je iets met de ander hebt. Hoe kan het dat je soms in één oogopslag weet dat iemand boeiend is. Jean-Francois Essler is niet alleen boeiend maar ook gepassioneerd en komt waarschijnlijk ook van Sirius, de helderste ster aan de nachtelijke hemel.

bevlogen

Geboren en getogen in de Lorraine en afgestudeerd als grafisch ontwerper en later een bevlogen cavist heeft hij slechts een droom, en dat is wijn maken. Hij weet dat hij zonder diploma's niet verder komt en gaat studeren in Beaune maar ook in de Jura waar hij tevens ervaring opdoet bij Peggy Buronfosse in Rotalier en waar hij een piepklein perceel met 100 jaar oude wijnstokken Poulsard kan kopen.

geld is bijzaak

In september 2019 vestigt hij zich definitief in Grusse op loopafstand van Kenjiro Kagami. Het enige wat hem nu nog interesseert is wijn maken. Hij is tot grote offers bereid en geld is bijzaak. In 2020 maakt hij zijn eerste rode wijn, de Poulsard Reve Ephemere die bij ons in een dag was uitverkocht. Jean-Francois maakt ook een witte Chardonnay, de 2020 Premier Pas waar hij niet helemaal tevreden over is. We begrijpen zijn frustratie maar wuiven alle bedenkingen weg als we in zijn kelder de nieuwe jaargang 2022 proeven. Allemaal Chardonnay's waar je u tegen zegt om nog maar te zwijgen over de indrukwekkende trousseau en poulsard.

portfolio

Met slechts 11,5% alcohol zijn het wijnen met een mooie diepte en concentratie, spetterend rood fruit, aarde en zoute mineralen, maar met ook een zeer rijp en fris mondgevoel. Het is spannend te proeven hoeveel complexiteit alle wijnen hebben en hoe dicht en diep ze zijn maar ook hoe buitengewoon slank het raamwerk is. Het fruit is gelaagd, helder en fijn en zeer verteerbaar. Je voelt als het ware de smaak. Superfijn gebreid waarbij de frisheid ervoor zorgt dat je terugkomt voor meer. 

Sleutelwoorden

Vandaag bezit Jean-Francois ongeveer 3ha wijnstokken. In de wijngaard past hij gecertificeerde biologische landbouw toe die vergelijkbaar is met de biodynamie. Kruidenbereiding om de wijnstok te behandelen, handwerk, het ploegen van de grond om de terroir te laten ademen en zonder allerlei chemische producten. Dit verlangen komt voort uit de liefde die Jean-François heeft voor levende wezens en voor het ecosysteem dat ons omringt. Tijdens de oogst gebeurt alles met de hand om de druiven niet te beschadigen. In de kelder zijn werk en geduld de sleutelwoorden. De wijnen worden niet verfijnd of gefilterd en de gisten zijn allemaal inheems, dus volkomen natuurlijk. De rode wijnen zien na een jaar het licht en voor de witte wijnen gelden er twee.

hoogtepunten

De wijnen van Jean-François Essler zijn parels voor de gastronomie. Wat een verrassing dat we deze uitermate gepassioneerde wijnmaker aan ons portfolio mogen toevoegen. We kunnen niet wachten op nieuwe hoogtepunten en kijken met verlangen uit naar onze volgende ontmoeting in Grusse om weer samen te gaan genieten bij Léa en Gabriël in hun sublieme restaurant Autour de l'Atre. Even stiekem onder ons, al was het alleen maar voor de schitterende natuurwijnkaart.


blanc 2022 | PREMIER PAS | CHARDONNAY 

blanc 2020 | PREMIER PAS | CHARDONNAY | UITVERKOCHT

blanc 2021 | IN FINE | CHARDONNAY 

rouge 2022 | REVE EPHEMERE | POULSARD | UITVERKOCHT

rouge 2022 | le pre du bief | trousseau | UITVERKOCHT



 


 

 

 



Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine